Virtuális valóság

Hogyan kel életre a laptop és a számítógép világa?

Virtuális vagy gépi valóság

A virtuális valóság sisak használat közben.

Virtuális valóság – egy több jelentést rejtő fogalom, mellyel az utóbbi időben a számítógépek által létrehozott mesterséges világot jelölnek, melyben a szemlélő valós időben képes manipulálni környezetét. A virtuális szó jelentése jelképes, mesterséges, a szóösszetétel valóság része pedig arra utal, hogy ezt a mesterséges környezetet az emberi érzékek számára adoptálták, ennek köszönhetően a lehető legélethűbbnek tűnik, leginkább az által, hogy a szemlélő képes megváltoztatni a mesterséges környezetet.

A virtuális valóság létrehozása az emberi érzékszervek működésének pontos megismerésével kezdődött, a gépek által létrehozott környezet ehhez igazodik, lényegében tehát manipulálja, megtéveszti a szemlélőt. Sokan a megtévesztésben látják a VR veszélyeit, mások viszont ennek a lehetőségnek az előnyös részeit emelik ki.

Miért jó a virtuális valóság?

A virtuális valóság révén olyan helyekre juthatunk el és nyerhetünk betekintést, melyre egyébként nem lenne lehetőségünk. A legegyszerűbb példa, hogy dolgozószobánkban ülve végig sétálhatunk az egyiptomi piramisok között és a bejárandó utat mi magunk szabhatjuk meg. Ennél sokkal hasznosabbnak tűnik azonban az a lehetőség, hogy például drónok érzékelőit csatlakoztatva a VR megjelenítőhöz képesek lehetünk pilóta nélküli gépeket irányítani, így valós veszélyek nélkül végezhetők el egyes feladatok, ehhez pedig csak egy VR sisakra és egy laptopra van szükség.

A Virtuális Valóság révén modellezhetjük az atomerőmű tűzterét is, működés közben, ahová a valóságban nem juthatnánk el.

Virtuális Facebook valóság

A virtuális valóság bemutatása a Facebooknál.

A VR káros hatásai

Sokan úgy gondolják, hogy a virtuális valóság káros az emberi fejlődésben, hiszen a tökéletesített VR megjelenítőknek köszönhetően nem lesz szükség kimozdulni a hálószobából sem, és használói az alkoholhoz hasonló függőségbe kerülnek, tehát bizonyos értelemben zombitársadalom alakul ki.

A Virtuális Valóság technikai háttere

A virtuális valóságot az emberek többsége a virtuális sisakkal azonosítja. Mivel az ember legfontosabb érzékelése a látás és a hallás, ráadásul ezeket a legkönnyebb megtéveszteni, ezért a virtuális sisakok fejlesztése tart a legelőrehaladottabb állapotban, bár már fejlesztik a szag és tapintásgenerátorokat is. Feltételezhető, hogy az ízlelés virtualizálása nem a közeljövőben oldódik meg.

A virtuális valóság felhasználási területei:

  • tervezés
  • orvoslás
  • oktatás
  • sport
  • művészetek.

Virtuális valóság kialakítása laptop segítségével. A virtuális valóság a számítógépek, laptopok által létrehozott mesterséges közeg, melybe speciális eszköz, sisak segítségével merülhet le a szemlélő és olyan helyekre juthat el, ahová a valóságban nem vagy csak nehezen lehetne. Témák, melyek érdemesek lehetnek a továbbolvasásra: virtuális szerviz, laptop javítás, VR szemüveg, mesterséges valóság felhasználása.

 

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .