A személyautók légkondicionálóinak fertőtlenítése

Milyen gyakran kell tisztítani az autó klímaberendezését?

Ózonos fertőtlenítés.
Autó légkondicionáló fertőtlenítése ózonnal.

A személyautók tulajdonosai gyakran gondoskodnak a gépjármű karbantartásáról és szervizeléséről. Felújítják a motort, rendszeresen cserélik az olajat és a hűtővizet, odafigyelnek a gumik állapotára, azonban a légkondicionáló berendezésről és a légrendszer szűrőjéről általában megfeledkeznek. Akkor végzik el a tisztítást és fertőtlenítést, amikor már a kellemetlen szag figyelmeztet erre.

A szagok megjelenése már arra figyelmeztet, hogy gombák, baktériumok és egyéb kórokozók telepedtek meg a klímaberendezés párologtatóján.

Hogyan kerül a fertőzés a légkondiba?

Az autók légkondicionáló berendezése egy zárt rendszer, melyet szűrő véd a kívülről érkező portól és egyéb anyagoktól. Hogyan kerülnek a baktériumok és kórokozók ebbe a rendszerbe és miért van szükség a fertőtlenítésre?

Mivel a légcserélő berendezés nem tökéletesen zárt, ezért a szűrő mellett nemcsak a baktériumok és mikroorganizmusok, hanem nagyobb szemétdarabok is bejuthatnak. A légkondicionáló párologtatóján pára képződik, ami megköti a baktériumok mellett a koszt és a port is. Ebben a masszában remekül megél a Pseudomonas és a legionella is.

Megelőzhető a baktériumok elszaporodása?

A légkondicionáló berendezésben a motor működése közben a folyamatosan termelődő kondenzátum mintegy mossa a rendszert. Ha leállítjuk a motort, akkor a felmelegedő folyadék nem távozik a rendszerből, így a baktériumok remekül elszaporodhatnak benne. Ha hazaérkezés vagy a motor leállítása előtt néhány perccel kikapcsoljuk a légkondicionáló berendezést, csak a légbefúvót üzemeltetjük, a nyári levegő kiszárítja a párologtató felületét, ezzel elvonjuk a baktériumok életterét jelentő vizet.

Az autók klímaberendezéseinek tisztítását évente legalább egyszer el kell végezni, csak ez biztosíthatja az egészséges járművet. A tisztítás és fertőtlenítés többféle módszere létezik, ezeket felváltva lehet évente vagy kétévente alkalmazni. Ha megjelennek a kellemetlen szagok, azonnal gondoskodnunk kell a fertőtlenítésről.


Néhány részlet az autó klíma fertőtlenítésről itt olvasható.

A személyautók és járművek légkondicionálóinak szakszerű fertőtlenítése. A személyautók klímaberendezésének légkondicionálóját rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni kell, hogy kezeljük a pseudomonas és a legionella baktériumokat. Néhány további tartalom, melyet érdemes elolvasni: tisztítás és fertőtlenítés ára, fertőtlenítő berendezés, gépkocsi tiosztítása, légkondicionáló szerelése, személyautó karbantartása, tisztítás szolgáltatás megrendelése.

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .